Cozonac de Paste

Posted on - April 9, 2016 / Author - prajiturimonica / Category - Uncategorized

Cozonacul este desertul nelipsit de pe mesele romanilor in zile de sarbatoare.Pentru un plus de aroma poate fi imbunatatit cu nuca , ciocolata , rahat sau fructe confiate.

Reteta descrisa ajunge pentru 2 cozonaci de cca1 kg fiecare ,sau 3 mai mici.

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 1 lgt sare(10 gr)
  • 250 gr zahar
  • 200 gr grasime (unt)
  • arome-vanilie , coaja de lamaie rasa, coaja de portocala
  • crema de ciocolata

Este foarte important ca ingredientele sa fie de buna calitate si sa fie pregatite din timp.

Faina se cerne de 2-3 ori de cu seara, untul si ouale sa fie aduse la temperatura camerei, laptele incalzit la o temperatura de 27-30 gr.Un alt aspect important este temperatura din incaperea in care pregatim cozonacii; trebuie sa fie in jur de 27-28 de grade pentru a facilita dospirea.

MAIAUA. Intr-un bol se amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar, cateva linguri de lapte si apx. 1/4 din cantitatea de faina . Dupa omogenizare trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai grase. Se acopera si se lasa la dospit cca 15 min sau pana cand isi dubleaza volumul.

Separat, se amesteca galbenusurile cu sarea, zaharul, laptele si arome.Sarea accentueaz a culoarea galbenusurilor.
Faina cernuta se pune intr-un vas mare, se face o adancitura in mijlocul acesteia, in care se adauga maiaua crescuta si restul ingredientelor( fara unt, acesta se adauga mai tarziu).Se framanta aluatul, manual sau cu robotul, pana cand acesta se desprinde de pe marginea vasului si are la suprafata un aspect omogen. Se adauga in mod treptat grasimea, la temperatura de 27-30 gr, continuand framantarea pana se integreaza bine in aluat, care devine neted la suprafata si se desprinde usor de pe vas si maini.Se acopera vasul si se lasa la dospit , la loc cald , pentru apx 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.

Pe o suprafata presarata cu faina se scoate aluatul , se imparte in 4 sau mai multe parti egale , se intinde cu mana fiecare foaie ,in forma de dreptungh, cu grosimea de cca 1/2 cm , peste ea intindem crema de ciocolata, si rulam. Impletim cate doua rulouri si le asezam in forme de copt unse si tapetate in prealabil.Se lasa din nou la dospit pentr apx 1 ora, apoi se dau la cuptorul incalzit la 150-160 gr pentru 40-45 min .Spre finalul coacerii se poate creste putin temperatura cuptorului pentru rumenire.

Se scot din cuptor, se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se presara zahar.( datorita temperaturii rescute de la suprafata cozonacului, oul se va coagula repede , va da luciu si va avea un aspect frumos).Racirea se face fie in forme , fie scosi pe un gratar de lemn acoperiti cu un prosop